Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Zavařovaný okurkový salát

Stránky

pondělí 11. srpna 2014

Zavařovaný okurkový salát


Dnes jsem pro vás nachystala další recept na zavařování okurek. Dnes ale nebudeme zavařovat klasické nakládačky, ale salátové okurky. 





V minulých letech obletěl svět recept na americký okurkový salát.
Kolikrát jsem se už chystala ho vyzkoušet, ale pokaždé jsem zabrzdila. Tedy spíše zabrzdila mě cibule, která v původním receptu je součástí salátu. Moji jedlíci totiž cibuli ať už z různých čalamád, či salátů zásadně vyndávají. A tak jsem stále váhala, zda se do zkoušky mám pustit. A tak mě nakonec napadlo tu cibuli do salátu nedat a pustit se do díla. Takže  můj zavařovaný okurkový salát je vlastně jednou z variací na americké okurky :)
Na zavařovaný okurkový salát si připravte:
2,5 kg salátových okurek 
3 lžičky soli
5 dcl octa
1 lžičku kari
1 lžičku pepře
1 lžičku sladké papriky
40 dkg cukru 



Nejprve si okurky pokrájíme na jemná kolečka. Přidáme 3 lžičky soli, dobře promneme. Vložíme do lednice (nejlépe do druhého dne), aby okurky pustily vodu.


Druhý den okurky pořádně promícháme a "vyždímáme" . Vodu, kterou okurky pustily vylijeme.

Na takto připravené okurky nalijeme nálev, který si připravíme z 5 dcl octa,1 lžičky kari,1 lžičky pepře,1 lžičky sladké papriky a 40 dkg cukru. Vše smícháme dohromady a svaříme. 


Vychlazený nálev nalijeme na zcezené okurky a dobře promícháme. 


A takto připravený salát plníme do čistých zavařovacích sklenic. Zavíčkujeme a zavařujeme 20 minut.



A po loňských zkušenostech, kdy okurkový salát opravdu rychle zmizel, jsem letos salát dělala z dvojité dávky... i bez cibule je vynikající!

Recept na klasické nakládané okurky v octovém nálevu najdete ZDE





A co VY a letošní zavařovací sezona?





15 komentářů :

  1. Ahoj Alenko, zavarit okurkovy salat, to by me nenapadlo..Ale podle ingredienci vidim,ze to musi byt dobrota! Ja bych taky radsi bez cibule - myslim ze je kdyz nechutna, je zbytecne ji tam davat :-)) Zdravim tebe i tve Jedliky!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento recept neznám a je zajímavý. Letos se našim okurkám moc nedaří. Máme svůj oblíbený recept a nerada bych kupovala nakládané okurky. Snad se zadaří něco naložit. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Alis,já se na americké okurky teprve chystám...letos poprvé.
    Jsem zvědavá,jestli budou tak dobré,jak všechny blogerky tvrdí.
    Budu je dělat i s cibulí.
    Alis,moc zdravím!

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě dobrý recept, ale chce to mít vlastní okurky na zahrádce. Měj pohodový den. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To u nás zas je cibule v oblibě, tak můžu vyzkoušet:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Alenko!
    Moc tě zdravím a přeji všechno nejlepší k dnešnímu svátku! ♥♥♥
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Ali, už loni jsem tento recept zaznamenala, ale nemaje vlastní okurky, nezkoušela jsem... Pořád čekám, až se dostaneme k tomu pořídit skleník a do něj pak i okurky... Pak tento recept bude aktuální i u nás a moc se na to těším, protože všude na tento salát slyším jen chválu:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to hodně jedle, to je pravda, ale také bych musela okurky kupovat. A jen na okraj. Do toho nálevu se fakt nedává žádná voda? To je zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  9. Alis, přeji dodatečně všechno nejlepší k svátku. :-)
    Už vůbec nezavařuji, ale jestli bude přebytek okurek, tak bych recept zkusila. I s cibulí. Máme takové míchanice rádi.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc děkuji za komentáře a za milá přáníčka k svátku :)
    Ježurko - žádná voda se nepřidává, zavařením se ještě nějaká voda z okurek uvolní.

    OdpovědětVymazat
  11. Chtěl bych ten recept vyzkoušet , ale opravdu to ještě pustí vodu ? Vždyť na té fotce máte ten salát ve skleničkách před zavařením až skoro po okraj v nálevu. To přece z té porce neudělám ???? Díky za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušejte a uvidíte, kolik vody pustí vaše okurky. Já je dělám tak, jak je uvedeno a nikdy s tím problém nebyl :)

      Vymazat
  12. Chtěla bych se zeptat,kolik se tam dává cibule, pokud bych to zkusila s cibulí. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. osobně cibuli nepřidávám. Záleží na Vás a Vší chuti.

      Vymazat
  13. Pěkný dobrý den,
    chtěla bych zeptat, na kolik stupňů salát zavařujete?
    Dobu zavařování jste uvedla.
    Moc děkuji za skvělé recepty /mátový, bezový, meduňkový sirup i jahodová marmeláda dle vašich receptů se povedly/.
    Pěkný víkend, Markéta

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...