Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Vánoční tabule

Stránky

pátek 20. prosince 2013

Vánoční tabule


Dnes si odskočíme od vánočního pečení rovnou ke slavnostně prostřenému vánočnímu stolu. Po kurzu skládání ubrousků tady pro vás mám nachystaný další mini kurz a to mini kurz svátečního stolování. Vánoční cukroví a vánoční dobroty, které jste pro své jedlíky celý advent chystali, se budou krásně vyjímat na vaší vánoční tabuli! A na každou sváteční tabuli patří sváteční příbory, sklenice, skleničky, talíře, talířky.... a možná si (stejně jako já) při přípravě slavnostní tabule lámete hlavu s tím, kam který příbor položit, kam kterou skleničku, lžičku  či vidličku dátUsmívající se!













A tady je pár dobrých rad, jak na vánoční stolování.......


Asi nemusím nikomu zdůrazňovat, že základem sváteční tabule je jídelní stůl. A na svátečně prostřený stůl patří sváteční ubrus. Barva, vzor, velikost... to je na vkusu každého. Ale určitě nic nezkazíte čistě bílým, naškrobeným ubrusem (v jednoduchosti je krása) .

Stůl a ubrus už máme a nyni přichází na řadu skládání nádobí na stůl.
Na to, jak nádobí a příbory na stůl naskládat existuje několik základních pravidel:
- před každého stolovníka položíme mělký talíř, na mělký talíř položíme hluboký talíř. Na hluboký talíř položíme složený ubrousek. Tak tady zrovna uplatníme náš malý "minikurz skládání ubrousků"Usmívající se.


- co se drží v pravé ruce...patří v pravo, co se drží vlevé ruce...patří vlevo!
- příbory přikládáme k talíři tak, jak půjdou jednotlivé chody za sebou - nejdál od talíře bude příbor na ten chod, který bude jako první! Pokud nevlastníte speciální příbor na ryby či předkrmy, tak si s tím nelámejte hlavu. Oba příbory můžeme nahradit klasickým příborem na hlavní chod.
- dezertní lžičky a vidličky pokládáme před talíř, střenkou k ruce do které patří.
- na vánoční tabuli by ještě neměl chybět talířek na rybí kosti!




A nyní přicházejí na řadu skleničky. Na stole by měly být jen takové skleničky, jaké nápoje podáváme!
- skleničky mají na sváteční tabuli místo vpravo - nad lžícemi a noži
- vně se pokládá sklenička na aperitiv, dále sklenička na víno k předkrmu, sklenka na vodu a sklenice na víno k hlavnímu chodu.
- víno naléváme do skleniček na nožce. Červené víno se nalévá do "břichatých" skleniček s větším objemem. Bílé a růžové víno naléváme do subtilnějších skleniček.
- vodu a minerálku můžeme nalévat do skleniček bez nožky
- pivo můžete nalít do třetinkových skleniček (pivo v půllitru se na sváteční tabuli příliš nehodí)

A tady je malý obrázek, jak by to na stole mělo správně vypadat:




Zdroj obrázku - Vánoce plné nápadů (VPK 1994)



Ať se vám příprava sváteční vánoční tabule podaří!!


A co VY a sváteční tabule?





8 komentářů :

  1. Alis, zdravím. Tvůj návod na úpravu slavnostní tabule je vynikající. Díky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Alis, moc se mi ten tvůj sváteční stůl líbí, ale mně asi neporadíš. Máme malý stůl, je kulatý a sedí nás u něho pět. Sotva tam dáme talíře a jednu skleničku. Škoda, já vím, ale co nadělám. Ale určitě by to takhle bylo krásnější.

    OdpovědětVymazat
  3. Naučila jste mě a mé vnučky balit ubrousky s příborem, hned jsme to využili o Vánocích. Příště si ale musím pořídit jednobarevné červené urousky, protože ty tištěné když se ohnou tak nejsou už natištěné a tak to nemá ten efekt. Děkuji Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za návštěvu! Jsme ráda, že jste návod vyzkoušeli!!!

      Vymazat
  4. Dobrý den, náhodou jsem objevila váš blog a ráda sem chodím vočumovat pro inspiraci a co máte zase u vás nového. Jste moc šikovná. Míla

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...